Amsterdam Institute for
Addiction Research
Bruggen bouwen tussen wetenschap en praktijk

Cognitieve Gedragstherapie bij Gokverslaving

Aanleiding
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest gebruikte behandeling voor gokstoornissen, maar is tot op heden slechts beperkt onderzocht.

Doel
Dit onderzoek heeft als eerste doel effectiviteit van CGT voor gokproblematiek te onderzoeken. Het tweede doel is om de behoefte van cliënten ten aanzien van hun behandeling in kaart te brengen, waarbij onder andere de behoefte aan een cognitieve bias module onderzocht zal worden.

Methode
Jaarlijks worden bij Jellinek ongeveer 200 personen met een primaire gokstoornis en 150 personen met een comorbide gokstoornis behandeld. Data van de afgelopen acht jaar (N=1600 / N=1200) zal worden geanalyseerd. Daarnaast worden er focusgroepen gehouden met individuen die hulp zoeken bij Jellinek en stichting AGOG, met als doel hun behoeften en zorgen beter te begrijpen en een effectievere behandelaanpak voor cognitieve gedragstherapie te ontwikkelen.

Verwachte resultaten
Resultaten hebben hoge relevantie voor de doelgroep en relevante stakeholders: kennis over effectiviteit van behandeling en verbetering hiervan kan gokschade beperken, zowel op individueel als maatschappelijk niveau.

Prof. Dr. Anneke Goudriaan

Hoogleraar

Drs. Marissa de Vries

Onderzoekscoördinator

Dr. Matthijs Blankers

Senior Onderzoeker

Dr. Marleen de Waal

Senior Onderzoeker, GZ-Psycholoog

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 AIAR - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Jellinek Arkin